lördag 2 augusti 2014

Kom till saken


I princip varenda gång jag åkt till golfbanan den här sommaren har jag fått lyssna till Stefan Löfven som ringer och väcker ungdomar. Stefan berättar för dom att han tycker att alla ska ha en anledning att gå upp på morgonen och om man röstar på Stefan då kommer man att få det senast inom 90 dagar.

Exakt hur detta ska gå till säger Stefan mycket litet om. Obefintligt lite.

Och det är ju inte som om jag inte håller med honom. Håller med honom gör i princip varenda politiker från i princip varenda parti. Precis alla vill, säger dom åtminstone, bekämpa arbetslösheten.

Den stora frågan är HUR!

En som inte tycker att det behöver bekämpas någon arbetslöshet är journalisten Linda Skugge. För den finns inte i hennes värld. Säga vad man vill om Linda Skugge men hon är i varje fall tydlig med huruvida hon tror på att den existerar och exakt vad hon tycker att man ska göra åt den - ge ungarna en stor fet spark i baken så slöfockarna börjar söka alla skitjobb som det kryllar av och som de inte vill förnedra sig att ta. Problemet är, enligt Linda, helt enkelt på individnivå. Inte systemnivå.

Jag tänker att Stefan faktiskt kan lära sig lite av Linda när han gör valreklam. Tala om vad du ser är orsaken till problemet och vad du tänker göra åt det om du får väljarnas förtroende. Är det ett problem på systemnivå eller individnivå - eller kanske både och. OCH - det stora OCH:et - hur tänker du i så fall finansiera problemlösningen?

För övrigt behöver inte Stefan på något sätt känna sig påhoppad - alliansen ägnar sig åt valfiskeri på samma nivå. Den omdebatterade tårtfilmen är rent snömos den också. Den är förvisso roligare än Löfvens wake-up-calls...eller roligare å roligare...det är med skräckblandad förtjusning en matfixerad människa som jag får bevittna hur en gräddtårta förvandlas till en grädd-smörgåstårta. Sen den där ketchupsekvensen på slutet är faktiskt rolig - jag har bevittnat många såna ketchupslakter på allt från MacDonaldshappymeals till bättre finrestauranggourmeträtter. Inte desto mindre säger alliansen i sin tårtfilm inte ett dugg om HUR de tänker göra för att skapa fler jobb och vad det innebär för mig som väljare. Inte ett dugg.Jag tycker det är synd och slöseri med allas vår tid.

För vad jag vet så har inte politiker i allmänhet mer tid än mig som vanlig väljare - snarare tvärtom. De politiker jag träffat på i mina dagar är människor som jobbar hårt och mycket för det de tror på. Människor som engagerar sig för att vi alla ska få ett bättre samhälle. Jag är glad och djupt tacksam för att det finns människor som väljer att lägga ner så mycket tid och energi på gemensamma viktiga frågor. Sen skiljer de sig de här människorna sinsemellan lite åt i sin tro på HUR vi tar oss till ett bättre samhälle och VAD det innebär för mig på individ- och väljarnivå. Det är genom den skiljetron de organiserar sig i partier.

Nä, lägg ner tid på att förklara för mig vad en bättre skola betyder för just ditt parti; Hur vill ditt parti åstadkomma en bättre skola? På vilket sätt blir det hur:et bättre för barnen och ungdomarna? Vad har vi skolan till? Vad är utbildning? Vad är bildning? Vad innebär bra hälso- respektive sjukvård (ja, för mig är det två olika saker)? Är det att dämpa symptom eller angripa orsaker? Vad blir i längden dyrast - att dämpa symptom eller att angripa orsaker (räkna på den ni - det blir en läcker ekvation med bland annat faktiska medicinkostnader, förlorade arbetsinkomster och sjukkasseersättning. Lägg till en summa för upplevd livskvalité också så blir det ännu svårare). Har vi arbetslöshet i det här landet och varför i så fall? Vad vill du göra åt den? Hur? När?

Jag vill veta alla de här grejorna för jag vill kunna göra ett bra val. Precis som du!

Valet är viktig för oss alla. Det är då vi ska bestämma hur vi vill ha det i det här landet. Om vi ska sparka de lata ungdomarna i baken eller hitta på något annat sätt att få dom i arbete.

Så snälla politiker - kom till saken eller gör er inte besväret att väcka mig alls:Stort PS: För övrigt tycker jag att det är precis det enda som är bra med Linda Skugges artikel. Alltså att hon är helt öppen och övertydlig med vad hon tycker.

Inga kommentarer: