söndag 21 juli 2013

Världens mest innovativa generation får moralpanik


- Nämen hörrni nu sitter vi här och pratar sjukdomar som ett gäng gamlingar, säger min stelopererade kamrat som också gjort en gastroskopiundersökning.

Det vet jag för vi har just gjort det han säger att vi gör - pratat sjukdomar. Och i det sammanhanget har jag, som multihandikappad, verkligen kunnat bidra. Jag berättar ingående om min hälsporre: om hur den uppstod, hur länge jag haft den, vilka inlägg som funkar och var man köper dem och så lite ointressant anekdoter om vad den varit med om. Hörselnedsatta och synsvaga är vi ju allihopa så när vi skickar runt mobiltelefonbilder på våra barn som blivit stora åker läsglasögon på och ett ständigt "vem sa du att det är på bilden" hörs runt bordet.

Vi byter emellertid ämne från sjukdomar till 50 års fester. Vem har redan hunnit ha, vem ska ha i år och vilka är det dags för kommande år.

En liten grupp kamrater hänger kvar bland mobilbarnbilderna...eller ungdomsbilderna snarare. Våra barn har vuxit upp och blivit stora, spannet är mellan 10 och 25 år och tyngdpunkten ligger runt 20.

- Det var bättre förr, klämmer någon ur sig. Då var barnen ute och lekte på ett helt annat sätt. Kom ni ihåg när vi lekte där bakom husen...haha...cowboy och indianer.

 Jorå. Det kommer vi ihåg.

- Ja. Nu sitter ungarna inne och hänger framför sina datorer. Det kan ju inte vara bra för dem.

- Ni har bara drabbats av ungdomspanik, säger jag.

- Det är inget att vara rädd för men uppmärksam på, fortsätter jag och citerar Thomas Fürth och Göran Krafft som i boken "Framtiden börjar i klassrummet" beskriver hur den äldre generationen i alla tider förfasat sig över den yngre; på 40-talet var ungdomspaniken dansbanorna, därefter serieläsandet för att på 70-talet ersättas av sådana läskiga grejor som videoapparater. 

Nä, ungdomspanik är verkligen inget att vara rädd för, det drabbar många. Däremot gäller det att vara uppmärksam på det och snabbt som rackarn försöka bota det. För att fördöma nya fenomen - det är farligt det. Det kan faktiskt, på riktigt, påverka vår framtid negativt. Framtidskommissionen skriver på sin webb att "ett samhälle utan innovationskraft och innovationsförmåga riskerar att halka efter och stagnera, inte bara ekonomiskt utan också socialt och kulturellt. På samma sätt riskerar ett samhälle utan kreativitet, entreprenörskap och nytänkande att stagnera."

Att stoppa huvudet i snön, eller sanden, hjälper inte.
Tiderna förändras ändå.

Troed Troedsson berättar att Sverige hamnat 1:a på European Innovation Scoreboard både 2001 och 2010. Sverige hamnade också 1:a på Global Innovation Scoreboard 2008. Inte nog med det: vi som satt runt det här bordet och pratade sjukdomar och kojor i skogen tillhör världens mest innovativa generation. Troed berättar att en människa är som mest innovativ i åldern mellan 30-48 år. Och det i sin tur innebär att de som gått i svensk skola mellan åren 1962-1980 således med tanke på Innovation Scoreboard tillhör världens mest innovativa generation. Vi i den mest innovativa generationen gick också i den beryktade flumskolan.Utmärkande för den så kallade flumskolan var att barnen fick lära sig att ifrågasätta traditionella auktoriteter.

Att ifrågasätta traditionella auktoriteter och aktiviteter krävs för att kunna skapa nytt. Nytt som passar bättre för nu. Inte då. Inte sen. Det som passar för samtiden. Så att vårt samhälle kan fortsätta funka. Efter de nya förutsättningarna.

Så låt oss i världens mest innovativa generation välkomna nya företeelser och fenomen - även om vi inte till fullo förstår dem.Avicii heter Tim Bergling och är född 1989. Kanske var några vuxna oroliga för honom också när han  i timmar satt med hörlurar framför sin dator och gjorde något obegripligt. Och se så det gick. 2011 omsatte Aviciis bolag 60 miljoner kronor. Det var förresten samma år som han fick en Grammis för årets låt "Levels" och samtidigt utsågs han till Årets innovatör.

Och ni 50-taggare: håll med om att det svänger ;)

Inga kommentarer: