söndag 19 maj 2013

Och svaret är?

17-årige Elias Giertz undrade i ett blogginlägg den 4 maj varför alla i elever i Sverige ska stå ut med att förlöjligas, stressas och pressas varenda år! Bakgrunden till pressen och stressen är enligt Elias hur nationella prov utformas och genomförs. 

Precis som Elias undrar jag också varför nationella prov genomförs som de gör. 

Varför får man inte ha tillgång till en dator när man gör ett nationellt prov? Hur kan man ens skriva en uppsats utan en dator? Är det praktiskt? Skulle jag sätta mig och skriva en längre text för hand på jobbet? Skriver jag överhuvudtaget texter för hand, oavsett om jag är på jobbet eller någon annan stans? Svaret är att jag skriver inte längre texter för hand än vad som får plats på en post-it lapp! Men elever - de ska skriva uppsats för hand. Seriöst...

Varför får man inte ha tillgång till internet när man gör ett nationellt prov? Har det någonsin hänt att jag fått en uppgift på jobbet och min uppdragsgivare sagt "Du får inte använda internet när du löser den?". Tvärtom - min arbetsgivare förväntar sig att jag omvärldsspanar i mitt jobb. Herrejisses - hur skulle det gå om jag bara använde infot som finns i min hjärna...

Varför får man inte prata med sina kamrater när man gör ett nationellt prov? Det är typ samma sak som om jag inte skulle kunna fråga mina jobbarkompisar om råd när jag ställs inför en uppgift. Jag frågar mina jobbarkompisar om råd hela tiden - varje dag. Och rätt ofta händer det att jag ringer okända människor för att fråga om råd också. Tro det eller ej - men all världens info finns inte i mitt huvud. 

Sen fattar inte jag heller varför de här proven är så himla hemliga? Vad är syftet? Att eleverna ska lära sig hur man hanterar sekretessbelagda uppgifter? Eller hur det funkar på SÄPO? Förvisso händer det nästan hela tiden att jag får oväntade uppgifter på jobbet, alltså skulle eleverna kunna ha nytta av att lösa oväntade problem. Det fattar jag faktiskt. Däremot att de skulle behöva lösa oväntade uppgifter utan hjälp av omvärlden - det ser jag som helt overkligt. 

Stilla undrade Elias detsamma...eller stilla och stilla...mer under rubriken "Ni är fan inte riktigt friska". 

Jag hade hoppas på att han skulle få svar. På sina frågor som alltså matchar mina. Det fick han inte. Han fick veta att han borde ta bort hela inlägget då han "lämnat ut innehållet i ett nationellt prov". För det är ju hemligt och ska således inte läcka. Hur kan någon ens tro att de nationella proven är hemliga bland eleverna i en digitaliserad värld. Och så den stora frågan: VARFÖR? Varför behöver de vara det? 

Varken Elias eller någon annan har fått svar på varför de nationella proven genomförs utan kontakt med omvärlden och i största hemlighet. Istället har en diskussion förts om elever får lämna ut innehållet i proven eller inte. Jag bryr mig inte om vilket. 

Jag vill veta varför det är som det är.

Någon?1 kommentar:

Linda K - Hemma hos Klintons sa...

Åh vilket bra inlägg. HÅller helt med dig Olsson :) . Puss