lördag 30 mars 2013

Pojkarna duger inte - men det skiter de i

Svenska pojkar presterar för dåligt i skolan. De har mycket lägre meritvärde än flickor. Flickorna däremot presterar bra. De duger. Fast de mår inget vidare. Ungefär 20 % av flickorna lider av psykisk ohälsa. Det är många krav, mycket stress och en ofantlig press på tjejerna. Det är egentligen på killarna också. Fast det verkar de skita i.

Skolchefen i senaste avsnittet av Rektorerna tycker att godkända välmående pojkar är ett så stort problem att han "vill bjuda in deras föräldrar och be om ursäkt för att skolan MISSLYCKATS med dem". Misslyckats med välmående godkända pojkar. Undrar hur det föräldramötet skulle fortlöpa. Ett gäng föräldrar som helt plötsligt förstår att deras godkända välmående barn är MISSLYCKADE.

http://www.ur.se/Produkter/174237-Rektorerna-Skolavslutning-eleverna-tar-lov-och-rektor-borjar-om#start=960&stop=1152

Att mäta eleverna är viktigt. Att värdera dem är viktigt. Att sortera dem är viktigt. Så viktigt att nu börjar vi sortera, mäta och värdera dem ännu tidigare. Att ha höga betyg är målet.

En hög siffra. På ett papper. Är målet.

Så att de blir framgångsrika. För vem då?

Fick jag bestämma, och det vet vi ju alla vid det här laget att jag inte får, så skulle betyg slopas helt. Om jag fick bestämma skulle vi byta ut betyg mot inre motivation. Ungarna skulle ägna tiden åt att känna efter vad de egentligen vill i livet istället för att skriva nationella prov. Skolan skulle gå ut på att lära för att leva - inte lära för att få ett papper med bokstäver/siffor på.

Antagning till gymnasiet och högskolan skulle vara självsorterande om människor på riktigt fick känna efter vad de vill - jag är övertygad om att ungarna skulle sprida sina val naturligt och samhällsbehovsrelaterat om de fick känna efter ordentligt i själen själva. Till de yrken där väldigt speciella egenskaper krävs skulle sorteringen kunna ske med intagningsprov.

Betyg. Så förlegat. Killarna bryr sig inte och tjejerna stressar ihjäl sig.

Det måste väl ändå duga med att duga för den man på riktigt är!

3 kommentarer:

Linda K - Hemma hos Klintons sa...

Så himla bra skrivet Olsson. Det känns ganska läskigt att ens barn ska behöva gå igenom allt det där....

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
Thanks