söndag 13 mars 2011

De bästa spelarna sitter på läktaren

Visst är det enkelt att spela fotboll! När man sitter där långt uppe på sin plats på Råsundas familjesektionen och har full koll över hela planen så är det urplättlätt att ha en massa åsikter om hur spelarna i svenska landslaget borde spela.

Tillropen i form av uppmaningar och råd haglar ner över spelarna från publiken. Ibland får spelarna till det, ibland inte vilket retar en del publikrådgivare att dömma av ordvalen. Hur många på läktaren som själv spelat fotboll någonsin är oklart men helt klart långt ifrån alla.

De bästa spelarna finns hursomhelst inte på plan - de sitter på läktarna. "Spelare" som vet PRECIS vad som borde göras i EXAKT varenda fotbollssituation.

"Läktarspelarna" finns för övrigt i många situtioner där de lägger sig i allt möjligt och även en del som borde vara omöjligt. De här läktarspelarna vet precis vad som borde göras för att det mesta runt omkring dem ska fungera bättre och de vet också vem som gjort exakt vad fel, vilket är en ultramegaviktig sak för läktarspelare att ta reda på. Felgörare bör hängas ut offentligt, skällas på och möjligen också förnedras lite grann...bara så att de här felgörarna lär sig någon gång och slutar fela.

Läktarspelarna kan, på något magiskt sätt, ha kunskap på högsta djupaste vetenskapliga universitetsnivå i ämnen de överhuvudtaget aldrig tidigare stött på eller ens varit i närheten av. Läkarspelare känner sig lättlärda. Smarta!

Och vem är du att läktarspelardömma? frågar vän av "klaga-på-andra-går-bra-men-rannsaka-sig-själv-är-värre-ordning".

Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig läktarspelat - såklart jag har. Det har hänt fler än en gång att jag trott mig veta vad andra yrkesgrupper kan eller gör, vad som krävs för att utföra andras uppgifter och vad andra inte gör som resulterar i problem. Helt utan någon större insikt har jag uttalat mig om både det ena och andra.

Läktarspelar gör sannolikt många av oss någongång.

Frågan är vad det tillför matchen!

Frågan är om det blir fler mål i matchen med en massa kritiska läktarspelare?

Bildnötter:
Råsunda är ett trevligt ställe.
En läktarspelare och en besservisser har en del gemensamt. Bilden visar en besserwisser enligt Wikipedia.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Många bottnar i den texten...
annars hittar man träningslägret för läktarspelarna på lokaltidningarnas kommentarsfält.
Götilda

infoufot soon in dinner-table-space sa...

Götilda: jajamen! Mycket smarrigt där; allt från påhopp till rent förtal - bara att välja och vraka. För varför försöka komma med konstruktiv kritik eller målfokuserade lösningsförslag när man kan gnälla?!

Anonym sa...

I Värmland kallas såna personer för
Staketvärldsmästare.
MVH Sigge

Anonym sa...

Hörru Öl-ufot.
Skärpning på blogfronten.
Är inne varje dag på din blog.
Gillar att läsa dina inlägg.
MEN, det så sällan nuförtiden.
MVH Sigge

infoufot just lost :) sa...

Tack Sigge. Ja, jag har rätt mycket att blogga om men hjärnan når inte riktigt tangentbordet.