torsdag 16 september 2010

Vad är verkligt?

Alla lever vi i vår alldeles egna verklighet.

Den som inte redan märkt det kan flytta ihop med ett par tonåringar. Då om inte förr märker man att verkligheten är olika. När en tonåring påstår att han eller hon verkligen har städat tonårsrummet overkligt väl ser samtidigt en 46-åringen verkligen ingen skillnad mot innan den så kallade städinsatsen. Vilken tid man bör ge sig hemåt en lördagkväll skiljer sig overkligt mycket mellan en tonåring och en 46-åring. Tonåringar orkar vara uppe overkligt länge - kanske flera dygn i sträck - vad vet jag. En 46-åring blir verkligen trött redan tidigt på kvällen - tja, ibland redan på eftermiddagen strax efter lunch.

Några som helt kristallklartsäkert bott ihop med tonåringar är Peter Gärdenfors, kognitionsforskare och Ulf Danielsson, strängforskare. Jag lyssnade till dem när jag var ute och promenerade häromdagen. De filosoferade på ämnet "Universum och verkligheten" i ett podcastsänt Filosofiska rummet. I deras verklighet var allas verklighet olika. De finns ett enklare knep än att flytta ihop med tonåringar för att förstå det. Peter och Ulf menar att det räcker med att trycka lite lätt på ögongloberna så förändras verkligheten. Nu är jag redan lätt synsvag så när jag testade detta tyckte jag mest min verklighet förändrades från oskarp till grumlig.

Kanske sitter Sverigedemokraterna och trycker på sina ögonglober mest hela dagarna. För nu snackar vi tjejer och killar som befinner sig i tjockdimma. Deras verklighet är så overkligt olika att det snarare handlar om en helt annan dimension av tillvaro. Många som befinner sig i en annan dimension intar olagliga droger. Nu tror jag inte att detta är mer frekvent bland Sverigedemokrater än andra - kanske har de bara fått i sig skämd mat. För en sak är säker: att i valkampanjen ställa invandrare mot pensionärer - det är direkt ruttet.

Sverigedemokraternas invandrarpolitik är verklighetsfrämmande - den missar overkligt mycket;

1) Sverige behöver fler invånare, fler människor, för att bevara välfärden. Vi ska vara glada att det kommer hit människor som kan tänka sig att bo och arbeta här. Tänk så ekonomiskt det är, dessutom, när det kommer färdigutbildad arbetskraft hit. Vad kostar det inte att utbilda en inföding; 5 års förskola, 10 år i grundskolan, 3 år på gymnasiet och gud vet hur lång tid på högskolan.

2) Pay-back-time; när våra förfäder utvandrade från Sverige på grund av missväxt, svält och allmänt elände togs de emot av andra länder. Varför ska vi göra annorlunda mot de som behöver leva på annan mark idag?

3) Vi bor i ett land där vi har det så överdrivet bra att vi blir sjuka av all välfärd. Vi kommer att bli både friskare och lyckligare när vi delar med oss till dem som dragit en sämre lott i livets lotteri.

En pensionär som verkligen inte vill ställas mot invandrare utan som lever i verkligheten är damen i Landskrona:

1 kommentar:

Esset sa...

Kan man få lägga sin röst på damen från Landskrona?