onsdag 29 september 2010

Nästan osant bra


Idag var det STORT datorhaveri på jobbet. Absolut ingenting fungerade.

Jag klarade mig rätt bra. Sedan länge hade jag och min kollega bestämt att vi skulle ägna förmiddagen åt planering. Det klarade vi fram till 11.00 utan dator. Sedan gick vi runt och bokade möten som vi insåg blev nödvändiga med anledning av vår planering. Egentligen var datorhaveriet oss till fördel - alla var tillgängliga och hade inget emot att snacka en stund med oss.

Efter lunch bestämde jag mig för att nu skulle jag äntligen ta itur med kontorsstädning. Det har jag bestämt sådär 7-8 gånger det senaste året. Jag lyckas alltid ta mig ur det. Denna gång var det svårare. Efter 5 minuters städning var jag uttråkad. Jag bestämde mig för att titta efter vad som fanns i mina tre kontorslådor som sitter lite dolda under skrivbordet.

Inget godis. Men ett antal golfbollar (?), en plastpåse och en pärm. I pärmen hade jag sparat på diverse "bra-att-ha-papper". Kopior på gamla jobbansökningar, flera års kompetensutvecklingsplaner, lönehöjningsargumentsdokument och, sist men inte minst, ett FANTASTISKT LYSANDE BRILIJANT pm som jag skrev som examensuppgift på Statskunskapskursen jag gick för ett par år sedan.


Titeln var typ "Är Sveriges partisystem och statsskick omodernt". Jag konstaterade att Sveriges statsskick inte bara är 1800-tals gammalt, dessutom funkar inte grundlagen vilket bevisas av att den ändrats ett otal gånger de senaste åren. Inte nog med det - en stor del av vår lagstiftning styrs från EU - alltså är Sveriges riksdag lite "överflödig". Jag diskuterar kring det politiska ointresset bland oss vanliga medborgare och min teori är att kan bero på att vi faktiskt har duktiga specialister som sköter det där med politik åt oss på ett alldeles utmärkt sätt - alltså behöver vi inte bry oss.

Sammanfattningsvis spår jag en framtid där landsgränserna mer och mer försvinner, där globaliseringen slår igenom även i politiken. Jag tror att vi i Sverige är redo för den förändringen, vilket det omoderna politiska systemet är ett uttryck för, vi behöver något nytt - helt nytt. Ett annat uttryck för att vi är redo för förändring är att vi länge levt tryggt och säkert i en fungerande demokrati, i fred och i ett materielt överflöd. Däremot finns det en andling/själslig nöd som skulle kunna botas om vi delar med oss av och sprider vår erfarenhet av fred, demokrati och materiell standard i en integrerad och globaliserad värld. Min slutsats är att Sverige kan komma att vara en valkrets av flera i ett framtida globalt valsystem.

När jag läst klart pm:et är jag fullständigt mållös. För det första; hur kan jag ha skrivit något så fullständigt lysande - både innehållsmässigt, analysmässigt och stilmässigt. Jag visste inte att jag var bra. För det andra; hur kunde jag bara få ett G på kursen.

Jag sitter i flera minuter och nödglor på mitt pm i hopp om att någon ska komma förbi och fråga vad jag gör så att jag kan berätta om hur fantastiskt brilliant och lysande jag är.

Ingen kommer förbi.

Nu börjar datorerna funka igen.

Jag ger mig istället glatt i kast med det dagliga jobbet som kräver datastöd.

Tänk att ett datahaveri kan göra mig så lycklig - det hade jag aldrig trott.

Och att jag bara fick ett G - hum, förmodligen förstod inte min lärare pm:ets brilliansen - eller annars tyckte han helt enkelt att jag hade fel:Bildnot:
Kvinnan med den lysande lampan är inte jag utan lånad av Image: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net

3 kommentarer:

Lena Sjöberg sa...

Lysande Sickan;-)

Lotta Larsson sa...

Vilken tur att nätet kom igång...annars hade du fått städa i dina lådor hela eftermiddagen. Bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete : )

Fröken Isakson sa...

Attan också :(