söndag 25 juli 2010

Det är inte problemet som är problemet...

...det är attityden till problemet som är problemet, brukar min dotter säga vilket jag kommer att tänka på när jag läser "Ingen tar skit i de lättkränktas land" och "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra".

De sista tre böckerna jag läst är skrivna av diverse läkare och psykologer. Alla berör på olika sätt mental hälsa och för all del ohälsa.

David Eberhard muckade senast med svenska folket och levererade samtidigt ett antal sanningar när han gav ut boken "I trygghetsnarkomanernas land". David, som är överläkare i psykiatri, fortsätter att leverera sanningar i "Ingen tar skit i de lättkränktas land". Han menar att vi svenskar, som sannolikt bor i världens tryggaste och materiellt sett bästa land, har låtit oss tagits hand av staten så till den grad att vi blivit oförmögna att tänka rimliga tankar själva...kanske inte tänka alls själva. Vi borde för det första uppskatta att vi bor i ett tryggt och säkert land, istället för att gå runt och oroa oss för saker som nästan aldrig händer, i varje fall inte här. För det andra består livet av kontraster - det går upp och ner. Vi måste lära oss hantera motgångar - de är en del av livet. Han ifrågaställer både de ena och andra fenomenen såsom genusteoretiker vilka menar att vi alla i grund och botten är lika vilket såklart är befängt: alla är olika och det är ju olika vi måste tillåtas vara.

Betyg: till stor del håller jag med David - det har gått för långt. Jag tycker stundtals att David är lite svart-vit i sina resonemang, men jag har svårt att avgöra om han bara raljerar eller verkligen är seriös. Hursomhelst - boken är läsvärd och får tre krockkuddar, en jordfelsbrytare och två knäskydd som betyg.

Camilla Grebe och Åsa Träff är två systrar som skrivit den psykologiska spänningsromanen "någon slags frid". Den sistnämnda systerna är numera inte bara författare utan sedan länge också psykolog. Boken är en ganska ordinär läskig historia med en vinalkoliserad psykolog som förföljs av en galen mördare boken igenom.

Betyg: tre flaskor halvskapligt rött vin och en stor kudde att gömma sig bakom när det blir lite för läskigt.

Sist men inte minst är min absoluta favoritbok denna sommar - kanske till och med i år - vad vet man. Nisse Simonson är läkare och har skrivit boken "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?". Nisse är inne på samma spår som kollegan David Eberhart: vi har det kanske för bra!

Vi är överrädda för sånt som inte finns, vi fattar inte att uppskatta allt vi har och vi lever livet onaturligt. Nisse menar att bästa receptet mot depression och för hälsa är schysst kost, daglig motion, bra sömn och ett positivt tänkande - rätt attityd helt enkelt. Han ifrågasätter läkare som skriver ut bevisligen skadliga kemiska mediciner till folk istället för att ordinera daglig motion på recept.

Betyg: fem stora boksolar åt Nisse. Boken är lättläst, välskriven och rolig. Köp den. Läs den. Spar den. Och läs den igen.

Både Nisse och David får mig att tänka på Jörgen Oom, ännu en psykolog, som menar att med Rätt Mental Inställning går allt mycket bättre:

2 kommentarer:

Götilda sa...

Och varför är somliga så rädda för en sjukvård som gett oss den bästa hälsan i världen (näst Singapor)
:)

infoufot sa...

Götilda: London Baby :)