söndag 18 juli 2010

Blandade böcker

Kjell hade det inte så lätt när han växte upp på 80-talet. Eller lätt och lätt - han fick fan för att han var tjock. Blev retad och ständigt påmind. Inte ens lärarna i skolan drog sig för att ge honom en tjockis-känga. Kjell Erikssons bok är en tragikomisk berättelse om en kreativ, och tjock, pojkes kamp om att få vara sig själv.

Betyg: fyra Skogaholmslimpor av fem möjliga med ett stort glas O´boy till. Slutsatser efter att ha läst boken är två; skolan har blivit mycket mycket bättre sedan Kjells 80-tal och varför VARFÖR i hela friden är det så himla fel att vara lite tjock?


Borta bäst är en märklig och facinerande historia om en medelålders kvinna som lämnar ett etablerat liv för att bo i sin bil utanför IKEA och ägna dagarna åt att gratisäta i IKEAs cafeteria och vila i en utställningssäng på sovrumsavdelningen. Totalt gränslös som hon är hamnar hon i alla möjliga, fast mest omöjliga, situationer.

Betyg: fyra koppar välsmakande gratiskaffe på IKEA. Sara Kadefors bok är lättläst, välskriven, rolig, sorglig och läsvärd.

Ond, mycket ond, men kanske inte lika bråd död präglar Mons Kallentofts första bok Midvinterblod. Märklig känsla att läsa om ett smällkallt -20 gradigt Linköping mitt i varmaste sommaren någonsin. Läskig berättelse med inte helt oväntat men ändå klurigt slut som inte riktigt tar slut utan bådar gott för en uppföljare.

Betyg: fyra iskalla oförrätter av fem möjliga. Självklart ska jag läsa uppföljarna Sommardöden, Vårlik och Höstoffer.


Kay Pollak visar på hur man kan välja sin tillvaro i boken "Att växa genom möten". Det gamla ordspråket "Det blir som man gör det till" sammanfattar bokens budskap bra. Och såklart har han rätt Pollak, klok som han är. Det gäller att tänka positivt - både om sig själv och andra.

Betyg: en bok att ständigt läsa i - lite nu och då för att påminna sig själv om möjligheterna i livet! Därför en av de få böckerna som får bo i min numera minimala bokhylla.

Inga kommentarer: