torsdag 29 april 2010

Små gulliga humoristiska underdogberättelser

Karin Brunk Holmqvists böcker är gulliga små berättelser om människor som lever enkla liv och som inte kräver mycket av tillvaron.

Samtliga berättelser är uppbyggda på samma sätt men såklart med olika teman. I den för mig sistlästa, Sirila gentlemän sökes, får två äldre damer flytta från sina hus då kommunen bestämt att dra en väg just över deras bostäder.

De här två äldre damerna lyckas med list, fast mest med ren skär bondtur, få kommunen att ändra vägdragningen, vilket inte bara gynnar damerna som får flytta tillbaka utan också en arbetslös kvinna som kan starta vägkrog där nya vägen istället ska gå. Under berättelsen gång är det inte bara den kommunala detaljplaneringen som ritas om utan damernas liv berikas och förändras tack vare kommunens ursprunliga idé.

De fyra böckerna; Villa Bonita, Potensgivarna, Rappsbaggarna och Sirila gentlemän sökes har ungefär samma upplägg; enkla människor som är, eller hamnat i underläge, men som inte bara lyckas slå tillbaka utan som också har rätt kul under tiden.

Betyg: lättlästa, gulliga och humoristiska böcker med förutsägbara slut. Men vad gör det - alla gillar vi när den lilla människan står på sig och slår tillbaka - för vem har inte själv känt känslan av att det är vi mot världen:


1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter som om det vore mig.
Lever ett enkelt liv som inte kräver mycket av tillvaron.
Enda kravet för mig är en öl då och då.
MVH Sigge