måndag 12 april 2010

Medicin som gör dig sjukare

I dagens lokaltidning kan jag läsa om en medicin som kan göra mer skada än nytta.

Den kallas för antibiotika.

Det har länge varit känt att antibiotika inte hjälper mot virussjukdomar - antibiotika är nämligen bakteriedödande. I samma notis kan jag också läsa att:

"Oftast klarar kroppen av även bakterieinfektioner på egen hand, om de inte är alltför svåra. Vid exempelvis öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss och luftrörskatarr har antibiotika som regel inga eller mycket blygsamma effekter."


Där ser man. Undra hur många gånger den samlade svenska befolkningen tagit antibiotika helt i onödan. Och att ta antibiotika i onödan är till och med den samlade svenska läkarkåren överens om är direkt skadligt:

"Det är inte bra att ta antibiotika i onödan. Många av de nyttiga bakterierna som finns i kroppen stryker med och kan ge plats åt resistenta bakterier som kan ge svårbehandlade infektioner."

Hua, det här vill ju ingen vettig människa vara med om.

På samma lokala tidnings webbplats läser jag idag om sörmländska ungdomar. De blir allt fler av dessa som medicinerar med antidepressiva läkemedel.

Nu undrar vän av ordning, läs undertecknad, vad som händer i kroppen när man behandlar med antidepressiva läkemedel i onödan, vilket torde vara de flesta gångerna som man behandlar med dessa läkemedel överhuvudtaget...alltså utifrån dragna slutsatser från hur det har behandlats med antibiotika högt och lågt genom tiderna - rätt ofta i onödan alltså - för det är slutsatsen med tanke på att öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss och luftrörskatarr räknas som i onödan.

Den som har svaret på det, alltså vad som händer med kroppen om man behandlar med antidepressiva läkemedel i onödan är psykriatrikerna Hyla Cass, tidigare verksam som docent vid UCLA. Hon menar att psykofarmaka inte bara är giftigt utan också personlighetsförändrande och beroendeframkallande.

Hon tycker istället att man först ska göra en ordentlig medicinsk undersökning i syfte att hitta grundproblemet, därefter behandlar man detta med korrekt medicin och näring. Det är alltså inte framgångsrikt att trycka tillbaka symptom med kemiska preparat.

Lyssna till Hyla Cass här. På kommittén för mänskliga rättigheters webbplats finns filmsnutten översatt till svenska.
Bildnot:
Pillerburken har jag lånat av

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Jag vet inte om det är kemiska läkemedel i kapslarna eller naturläkemedel.

Första textklippet kommer från Eskilstuna Kuriren dagens datum och andra från ekuriren.se också dagens datum.

Inga kommentarer: