lördag 10 april 2010

Lokala inlärningsproblem...nu igen

Pojkar presterar sämre än flickor i skolan. I nästan 80 procent av Sveriges kommuner är det en större andel pojkar än flickor som inte klarar att komma in på gymnasiet, kunde man läsa på svt:s webbplats den 13:e januari i år.

Dagen efter, alltså den 14:e januari, skrev Sydöstran att forskning visar att pojkar som ägnar fritiden åt datorspel och Internet har bättre ordförråd i engelska än flickor.

– När man spelar data­spel så tvingas man både prata och skriva, man kan göra det i en miljö där man är trygg och det ger mycket repetition. Så dataspel är inte dåligt för engelskan, åtminstone, säger Pia Sundqvist, lektor i engelska som genomfört tidigare nämnd forskning under ett läsår med 80 elever i årskurs nio, till tidningen Metro ett par månader senare.

Ja, vad drar jag för slutsats av ovan? Att pojkar kan lära lika bra som flickor och att pojkar har lokala inlärningsproblem i skolan - i andra lokaler går inlärningen finfint!


Så vad göra?

Fredrik Svensson intervjuar på sin blogg Anne-Marie Körling som arbetar som grundskolelärare. Hon säger:

"Eleverna lär sig att språk är ämnen och inte kommunikationsredskap eller möjligheter att såväl förstå en annan människa, komma i dialog med denna, ingå i textvärldar, filmer, youtube, teater... sociala arenor, internet och digitala spelplaner."

Hon fortsätter:

"Jag tror att vi ska ta vara på den kraft som finns i elevernas görande utanför skolan - i spel, i musik, i skrivande - och inte värdera detta som något sämre utan se det som tillförande. Jag tror inte att världarna ska delas upp utan inkluderas. Mina elever har grubblat på sina World of Warcraftproblem - den diskussion jag då för med dem är uteslutande på engelska."

Jaha, där ser man! Ta in elevernas verklighet i skolan...

Det som alltså behöver göras är att digitalisera skolan. Då kan inte bara pojkar utan även flickor lära sig mycket mera!

Bildnot:
Första bilden har jag fått låna av

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

och även andra kommer från

Image: FreeDigitalPhotos.net

Textnot:
Vaddå lokala inlärningsproblem...nu igen? I somras läste jag en bok om en flicka som hade jätteproblem att lära sig matte i skolan men när hon hjälper till i sin pappas affär på fritiden räknade hon utmärkt. Så lokala inlärningsproblem kan alltså även drabba flickor. Hua!

Inga kommentarer: