måndag 1 februari 2010

Tänk utanför boxen

Fredrik Svensson är en person med bred bakgrund från försvaret som yrkesofficer, entreprenör i IT-branschen och som rektor för en grundskola i Botkyrka. Fredrik är också författare till boken "Uppdrag skola" där han beskriver hur han, och lärarna på en skola i Botkyrka, lyckades vända skolans rykte och resultat.

Fredrik menar att allt är möjligt. Det enda som begränsar oss är vår egen öppenhet för de nya idéer som ständigt finns omkring oss. För att göra allt möjligt behöver vi bryta invanda mönster i syfte att skapa bättre förutsättningar - i skolan just för att lärare och elever ska kunna nå målen.

Skolan har finfin hjälp, enligt Fredrik. Svenska skolan har nämligen världens bästa läroplan. Världens bästa läroplan utgår ifrån att "alla kan" istället för som, när jag själv gick i skolan, "alla kan inte". Fredrik menar att dagens läroplan är konstruerad efter de behov som samhället har idag och i framtiden.

De färdigheter som krävs idag och framöver är annorlunda färdigheter än i det passerade industrisamhället, då det var viktigt för "löpande-band-produktionen" att människor följde vad som var gängse vanor, tänkesätt, seder eller bruk - alltså att de inte avvek från mängden.

De färdigheter som krävs idag och framöver är istället kreativitet, idékraft, initativförmånga och "ta-sig-församhet", fortsätter Fredrik. Vi måste helt enkelt träna våra barn att tänka självständigt utanför ramarna.


OM undervisningsmetoderna är ett hinder för detta nya lärandet MÅSTE skolan göra om dem menar Fredrik. Datorer och internet har förändrat samtliga delar av samhället för alltid - varför är inte IT en självklarhet i skolan idag? undrar Fredrik. Barn och ungdomar är uppvuxna med digitala medier som en självklarhet och behöver en helt annan stimulans än oss gamlingar - bara att gilla läget och göra som Fredrik - se möjligheterna:

Av den enkla anledningen att skolan är till för eleverna!

Vi behöver också döda Jante. Jante ställer till med massor av elände. Jante lever på att vi känner skuld och att vi missunnar andra att lyckas. Fredrik tror att vi förlorar många elever på grund av Jante, eftersom Jantelagen tränger undan allt vad initativförmåga och kreativitet heter.

Och lägg fokus och energi på rätt saker. Att lägga energi på att få av något från elevens huvud istället för i något är fel fokus. För vad spelar det för roll vad man har på huvudet - det är i huvudet det hela händer.

Betyg: Fredrik har fel på en punkt - allt är inte möjligt - det är nämligen inte möjligt att få med allt jag vill om Fredriks mycket läsvärda bok i ett lagom långt blogginlägg. Ska jag få med allt jag vill behöver jag helt enkelt skriva av den :)

Jag har därför bara ett råd - läs boken! Du behöver inte vara specialintresserad av skolfrågor, utan du kan lätt översätta innehållet till utvecklings- och förändringsarbete i allmänhet. Jag har läst boken två gånger, då den ger energi och sprider entusiasm - Fredrik är en möjlighetiserare!

Bild- och filmnötter:
Mössan är hemmagjord.
WWW-bilden har jag hämtat från http://www.freedigitalphotos.net/
Helt oväntat har jag hämtat youtube-klippet från youtube :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du inte snigla över den där Fredrik nu, eller iaf boken så jag också får bli frälst? :-)

AnnaPanna

tandtrollsufot sa...

Såklart. Kram <3

Anonym sa...

Får man köpa en mössa? Skulle behöva en ! =:)
Fredrik Svensson fredrik@rektorsakademien.se