torsdag 23 juli 2009

Inte ett rött öga

Trots att Halim mist sin mor och tvångsflyttats till en "finare" skola av sin pappa - vilket inte på något sätt gynnar Halims kunskapsutveckling - är boken "Ett öga rött" av Jonas Hassen Khemiri inte särskilt ledsam.

Klart det är sorgligt att Halim, som går sista året i grundskolan, så tidigt mist en förälder. Klart det är sorgligt att Halims studieresultat är allt annat än smickrande, att han räknas som skolans värsting och till och med har en skolanställd avsatt att hålla ordning på sig.

Underhållande är emellertid Halims tankar som boken består av, förda i dagboksform. Halim ser sig själv som en tankesultan och om nu Halim har en del trassel i sin tillvaro så har han i varje fall inga problem med självförtroendet - det funkar finfint.

Det tar något kapitel att komma in i boken som är skriven på någon slags förortssvenska. Språket och Halims självförtroende är helt klart behållningen med boken.

Betyg: Inga röda ögon här inte. Några tårar av skratt får däremot läsaren räkna med.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, jag njöt av den romanen när den kom för några år sedan. kanske borde läsa om den. "Dårens dotter" som jag nu avslutat tyckte jag var riktigt uselt skriven - och vilket abrupt slut.

Nu ska jag läsa sommarens obligatoriska bok (den är helt sönderläst). "Sommarboken" av Tove Jansson. Läs den......

Anne-Li