måndag 15 juni 2009

Rekordgeneration påverkar oss rekordmycket

De är många. Rekordmånga.

Rekordgenerationen är de 1,2 miljoner svenskar som föddes åren 1945 till 1954. Det är rekordstora årskullar som har haft det rekordbra. De är annorlunda än tidigare generationer som den första generationen som var tonåringar på riktigt - den första ungdomsgenerationen som tydligt skiljde ut sig från sina föräldrar.

De har vuxit upp med och tagit del av en rekordtillväxt - de har haft det rekordbra och snart är de pensionärer som kommer att förvänta sig att fortsätta ha de bra med bland annat rekordbra vård och offentlig service.

Det kan bli ett problem!

Strukturförändringar i den globala ekonomin är på gång - Kina och Indien är på väg att bli världsekonomier. Sverige är, som alla andra länder, utsatt för en global hyperkonkurrens. En hyperkonkurrens som leder till starkt fokus på effektivitet i alla led samtidigt som den tekniska utvecklingen gör just effektivisering möjlig i en helt ny dimension.

Författarna till boken "Rekordgenerationen" spår att konsekvensen av detta blir att företag kan växa i omsättning och konkurrenskraft utan att rekrytera. Arbetslösheten kan bli större och skatteintäkterna lägre vilket i sin tur ger mindre resurser till den offentliga sektorn.

Samtidigt som vi har en rekordstor generation som förväntar sig offentlig service som exempelvis rekordgod vård. Helt säkert är, enligt författarna, att den offentliga sektorn måste omstrukturera sig och hitta nya former. Mindre resurser måste ge högre kvalité och dessutom räcka till fler. För att lösa den svåra ekvationen talar författarna om att det krävs ett Alexanderhugg - en drastisk, oväntad lösning som bryter mot traditionella lösningssätt.

Rekordgenerationens val kommer att påverka oss andra en hel del; hur de väljer att se på arbete efter 65 års ålder får betydelse för såväl arbetsmarknad som samhällsekonomi; var de väljer att bosätta sig påverkar BNP och skatteintäkter och på vad de väljer att lägga sina pengar får betydelse för konsumentföretag och researrangörer.

Rekordgenerationen kommer att utmana och skapa möjligheter för den som har förmåga att fånga dem.

Och som den första ungdomsgenerationen kommer de att i stor utsträckning att gå tillbaka till att leva tonårsliv, ganska likt uppväxande generation MeWe. Rekordgenerationen är generellt sett friska och kommer att vilja fortsätta leva livets glada dagar även efter pension - som den evigt unga generation de är:


Bokbetyg: Boken handlar framförallt om vilka utmaningar Sverige står inför. Den målar upp ett antal framtida scenarion och hävdar att inget är helt och hållet sannolikt men något däremellan och ju bättre förberedda vi är på stora förändringar, desto bättre kan vi hantera dem. För stora framtida förändringar tror författarna på som samtliga arbetar för Kairos Future AB.

Boken är lättläst, välskriven och viktig. Den får fem tidsmaskiner av fem möjliga. Läs den!

BokmalsDirreN

Alphaville slog igenom 1984 med låten Forever young. En sån där fin orange pyjamassparkdräkt som sångaren Hartwig Schierbaum bär i musikvideon hade jag också samma år - fast min var kycklinggul. Det var nog modernt då :)

4 kommentarer:

Lotta Larsson sa...

Min overall var klarblå och så hade jag Peter Pan-stövlar till.

Anonym sa...

Nå´n pyjamas minns jag inte - däremot har jag hånglat till låten - räknas det? ;-)

AP

Sigge sa...

Vill bara önska en trevlig midsommarhelg.

ForeverYoungDirreN sa...

Lotta: Coolt! Min kompis hade en bebisrosa.
AP: Antingen hade man en pyjamassparkdräkt eller annars inte - något annat räknas SÅKLART inte!
Sigge: Tack detsamma. Drick god öl!