måndag 22 juni 2009

"Det spelar ingen betydelse"

Sorgliga människoödén kantas Torbjörn Flygts senaste bok "Himmel" av.

Sorgligt är det att en kvinna rantar runt efter sin spelberoende man, som spelat bort det mesta familjen äger samt förskingrat pengar från sin före detta arbetsgivare så att han både avtjänat tid inom lås och bom och gjort sig oanställbar, istället för att dumpa eländet och bygga upp en dräglig tillvaro för sin tonårsson och sig själv.

Tonårssonen bygger på egen hand upp en helt annan tillvaro åt sig själv - allt annat än dräglig.

Sorgligt är det när föräldrarna med oändliga resurser väljer att ägna all sin tid åt hämnder på varandra och tramsiga sociala tillställningar istället för sin dotter som är begåvade men samtidigt lider av ett oförtjänat dåligt självförtroende.

Tonårsdottern får en "guvernör" att istället umgås med.

Sorgligt är att dessa föräldrar skiter i sina barn samtidigt som Amir, flykting från Irak, inget hellre skulle vilja än att ha ett barn.

Hans 9-åriga dotter sprängdes i bitar på en marknad i Bagdad.

Boken "Himmel" handlar om enskilda ödén i olika hörn av samhället. För övrigt noterar jag Amirs betraktelse på svensk alkoholmentalitet som tänkvärd:

"All denna alkohol som rinner nerför struparna i det här landet. Amir har inte varit här tillräckligt länge för att ha förstått hur stor del av människor vardag, tankar och samtal som upptas av det. Det påminner honom om förhållandet till en religion, en gud."

Umh, och så ojar vi oss över att ungdomar dricker för mycket...

Trots att bokens berättelser i grunden är sorgliga känns inte boken ledsam att läsa. Torbjörn Flygt skriver på ett allt annat än sorgligt sätt. Precis som boken "Underdog" är meningarna gigantiskt långa. Språket är rappt, fräscht, kvickt, enkelt och har en humoristisk ton. Torbjörn använder sig gärna av nya bokstavs- och ordkombinationer.

Betyg: Själva berättelsen kvalificerar sig inte för fler än tre himlar. Däremot språket gör att jag som läsare känner mig som om jag är i sjunde språkhimlen. Ännu en kille som har en ordkombinationsförmåga utöver det vanliga är Jocke Berg. Så som en språkbonus belönas boken med världens vackraste låt:


Fotnot:
"Det spelar ingen betydelse" säger en av lånetorpederna som ranta-runt-efter-spelnisse-frun får besök av. De "spelar ingen betydelse" att spelnissen inte är hemma - de vill ha tillbaka sina pengar och letar grejor att ta från spelnissens hem. Där finns emellertid inget att ta. Allt av värde har spelnissen spelat bort för lääänge sedan.

Inga kommentarer: