tisdag 12 maj 2009

Färre pluttifikationstabeller och fler datorer

Pippi tröttnade på att gå i skolan redan efter ett par dagar. Hon tyckte att det var svårt att sitta stilla i en bänk och lyssna på frökens malande utan att själv ha möjlighet att tala förutom när hon så blev tillsagd. Inte nog med det - hon skulle lära sig en massa saker utantill - vilket hon inte förstod syftet med.

Eftersom Pippi är världens starkaste tjej och gör som hon vill valde hon bort att gå i skolan. Hon talade om för fröken att "det där med pluttifikationstabellen, det är inget för mig". Så gick hon hem till Villa Villekulla och fortsatte med sitt sakletande och sjöröveri.
I Storbritannien föreslår nu utbildningsdepartementet att läroplanen ska moderniseras skriver Svenska Dagbladet. Exempelvis ska den obligatoriska undervisningen om andra världskriget och den viktorianska tiden tas bort. Ett större fokus ska läggas på Internet. Böcker och skrivna texter ska tonas ner till förmån för webbaserad undervisning.

Lärarorganisationen Association of Teachers and Lecturers tycker att förslaget är bra:

"Vi är glada att undervisningen blir betydligt mer flexibel. Eleverna måste entusiasmeras så att de vill lära sig saker och få de färdigheter som behövs för att lära sig nya saker i framtiden."

Hade Pippi sluppit ifrån att lära sig pluttifikationstabeller utantill och i stället lärt sig varför, hur och när hon behöver kunna räkna hade hon sannolikt och med nöje varit kvar som elev i skolan.

Med hjälp av det fantastiska verktyg som Internet är, där Pippi själv kan "sakleta", skapa och kommunicera när hon själv så önskar, hade förutsättningarna för en lyckad Pippi-skolgång ökat avsevärt.

Slutsatsen är: mer digital utveckling i skolan och färre pluttifikationstabeller!

PluttifikationsDirreN

5 kommentarer:

Lotta Larsson sa...

Ja, ja, ja, mer digital utveckling i skolan!

Anonym sa...

Lotta: Jodå, jag tänker tjata tills jag ser någon egentlig förändring :) Å då hittar jag väl på något nytt att tjata om eller annars har jag gått i pension ;)
TjatDirreN

Anonym sa...

Historia är ett viktigt ämne men innehåll och infallsvinklar kan ju vara väldigt olika. Böcker och Internet är båda viktiga men kräver också en kunskap som är viktigare än allt, ett(käll)kritiskt tänkande.

Anne-Li som just nu ska dricka kaffe o lösa ett korsord (då är Internet superduper som livlina när inte allmänbildningen räcker till)

Helgledig Dirre sa...

Anne-li: Såklart att historia är viktigt - att förstå och kunna sätta in händelser i ett större sammanhang.
Såklart att källkritik också är viktigt, det gäller att förhålla sig kritisk till alla källor såväl tryckta som digitala.
Håller således med dig som vanligt :)

Anonym sa...

Kan det vara sant? brukar vi tycka likadant?