torsdag 21 maj 2009

Alla ska med

Läsa, skriva och räkna är tre självklara basfärdigheter. För att kunna ta del av och vara en del av samhället behöver man alltså kunna läsa, skriva och räkna.

Så har det länge varit men så är det inte längre.

En fjärde basfärdighet har kommit till - digital kompetens. Den fjärde basfärdigheten innebär inte bara att kunna slå på en dator och skriva i ett worddokument, det gäller också att behärska Internet; att kunna söka, hitta och granska i en gigantiskt informationsdjungel.

Med webb 2.0 - även kallad den social webben - kommer ytterligare dimensioner. Här är du inte bara åskådare utan också producent. Här är du inte längre passiv utan aktiv med oanade möjligheter att nätverka; att skapa nya kontakter med vilka du kan byta erfarenheter, idéer och dela kunskap.


Budskap och information sänds inte längre från en till många - de sänds från många till många. Alla som vill kan dela med sig av kunskap, idéer och tankar till alla som vill ta del av dem - inga mellanled eller "kontrollfunktioner" här inte.

Nya möjligheter kräver också nya färdigheter.

Det är Roger Säljö, professor på Göteborgs universitet, som talar om den fjärde basfärdigheter på konferensen "Framtidens lärande är här och nu". Och det är då som jag, återigen, inser hur viktigt det är att alla kommer med på det digitala tåget.

Det måste således bli ett slut på acceptansen av "digitala-Ulla-Bellor" som blivit just digitala sekreterare för att de ses som "IT-nördar" och såldes IT begåvade. Digital-Ulla är bara en allmänbildad människa som hängt med i utvecklingen och som således lever i samtiden - hon är alltså inte särskilt IT-begåvad - bara samtids-med. Det duger inte att nöja sig med att det finns några digitala Ulla-Bellor i organisationen som kan ge sig ut i samtiden åt alla andra.

ALLA måste behärska den fjärde basfärdigheten - allra mest för sin egen skull - för att kunna delta i samhället.

Jag inser förstås också att det är rädsla som gör att några inte vill acceptera förändringen och därför inte heller ger sig ut i den digitala världen. Till er har jag bara en sak att säga - ni har en fantastisk värld kvar att upptäcka - ge er in i den!

Alla ska nämligen med - här lämnas ingen kvar på stationen ;)

DigitalDirreN

1 kommentar:

Lotta Larsson sa...

Japp, kan bara hålla med!