söndag 5 april 2009

Med obama och Betty Oops!

SM i hembryggd öl innebär för besökaren möjligheten att smaka av 91 sorters hembryggd öl och att vara med och rösta fram folkets val i de tre kategorierna; Underjäst öl, Överjäst öl, Starka öl och specialöl.

Jag och min husmorssemesterkompis, tillika bartenderkollega, la upp taktiken direkt. De vid entrén tilldelade 20-cl-provglasen fyllde vi direkt med en skvätt "Skitgod" för att därefter omgående ställa oss i matkön. Det gäller att förbereda sig väl inför en omfattande ölprovning.

Efter maten slank en "Drömmen om Australien", "Betty Oops!", "Sjölejonets gurgell" och "Lilla dvärgens rököl" ner i nämnd ordning. Omdömena satte vi i skalan IG till MVG, då vi anser att våra ölkunskaper bäst beskrivs med orden: blä, ok, riktigt gott och urgott. Det där med malthalt, humlestyrka och eventuella fruktigheter lämnade vi till experterna att uttala sig om.

Hoppet om att prova 91 sorters öl gav vi upp ganska snart. Trots att vi bara fick en liten skvätt av varje sort blev magen snart ölöverfylld och täta solpauser vid Alviks strand var välbehövliga.

Vilka var då de bästa ölen?

Av husmorssemesterprovarna röstades den klassiska brown alen "obama" fram som vinnare i både kategori Överjästa öl och Bästa etikett. Eniga var gruppen också i kategorin underjäst öl om "Gambrinius Premiär 2009" som vinnare. I den sista klassen splittrades emellertid husmorssemesterprovarnas röster mellan "Brinkens Mörka Starka Belgiska Ale" och "Hallonberry Hemlighet".

ÖlprovarDirreN

På bilden syns provglas, röstningstalonger och två svanar. Vän av mörka mässlokaler undrar förstås vad de två svanarna gör på Öl-SM. Inte mycket såklart. De utgjorde helt enkelt solpausvyn under en promenad längst med Alvik Strand.

1 kommentar:

Jan"Sigge" Segerström sa...

Kul läsning på din blog.
Faktiskt så är jag bryggmästaren
för Gambrinius Premiär 2009.
Du verkar ha bra smak.
www.siggeikil.blogspot.com