lördag 21 februari 2009

Knapp-Benjamin får knappt godkänt"Benjamin Buttons otroliga liv" är en 2 timmar och 47 minuter lång Hollywoodhistoria om en man som psykiskt åldras helt på tidsenligt kronologiskt sätt men fysiskt helt mot alla naturlagar, vilket innebär att han föds i gammal mans kropp och dör som en bebis.

Det blir förstås lite besvärligt eller åtminstone annorlunda för Benjamin att ha det på det här viset. Historien är tämligen märklig och lite klurig. Rätt underhållande och berättelsen kunde ha fått toppbetyg av mig.Om bara bästa producenten kunnat killat sina darlings.

För 2 timmar och 47 minuter är lång tid. I varje fall när en berättelse fylls ut av, i mina ögon, orelevanta inslag som på alla sätt och vis ska bilda något slags mönster.

Exempelvis fanns något slags symboliskt inslag om en kolibrifågel. Den här kolibrifågeln dök upp som en tatuering på Benjamins polare, den dök upp på barer när polaren berättade om hur kolibrins vingar bildar symbolen evighet och den dök upp när Benjamins stora kärlek precis tar sitt sista andetag - men den här berättelsen har väl ändå inget "evighetsbudskap", eller är jag inte med i matchen NU heller? (Symboliska inslag under veckans gång påvisar tydligt att jag inte är med i alla pågående matcher runt omkring mig!)

Och så sist men inte minst misstaget; filmen har två slut - klassiskt Hollywoodmisstag. Varför inte avsluta vid slutet - nej, här ska dras ut och avslutas i all evinnerlig tid - hoppsan; var det där kolibrin kom in?

Betyg: märklig och underhållande berättelse som ger tre knappar av fem. Hade bästa producenten taggat upp tempot och funderat igenom filmens budskap hade den definitivt fått ett högre betyg.

FilmDirreN

Inga kommentarer: