söndag 1 februari 2009

Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke

Troed Troedsson är något så ovanligt som en paradigmäklare. I veckan hade jag förmånen att ta del av hans världsbild.

Troed berättade bland annat om en forskare i södra Sverige som gjort en studie kring vad som gör organisationer framgångsrika. Resultatet var enkelt: de organisationer som hänger med bäst i samtiden är också de mest framgångsrika. Troed menar att om vi jämför hur många anställda som är med på facebook i två organisationer/företag, så kommer vi se att det företag som har flest anställa på facebook också är det mest framgångsrika.

Nu är förstås facebook bara en symbol - en symbol för samtiden och en symbol för nätverkande.

Senare i veckan har jag diskuterat just facebook med flera vänner, både jobbar- och fritidskompisar. Några har samma uppfattning som Troed, några andra har inte skaffat sig ett användarkonto på facebook för att de inte ser nyttan och ytterligare en klick tycker att facebook är djävulens verk.

"Facebook är farligt. För du lämnar ju ut dig där. Och det du skriver finns där för all evighet. Och tänk alla ungdomar som lägger ut olämpliga bilder, ofta fyllebilder, som de sedan får dras med hela livet. Och tänk när man dör - då finns ju ens uppgifter kvar."

Jag blir snurrig av alla dessa argument. Jag förstår inte.

Varför, förklara för mig varför, man överhuvudtaget kommer på tanken att lägga ut något på facebook som man inte står för? Jag utgår från att folk är de samma irl som virtuellt, eller? Vad är det för "hemliga" personligheter som kryper ut och fram bakom skärmen?

Sedan undrar jag verkligen varför minderåriga ungdomar dricker alkohol? Hur har de fått tag i alkoholen? Systembolaget säljer inte till någon under 20 år. På krogen behöver man visserligen endast vara 18 för att bli serverad alkohol, vilket i och för sig är inkonsekvent, men hursomhelst helt enligt svensk lagstiftning vilken man i sann demokratisk anda tycker är värd att leva efter.

Jag anser att det är ett större problem att ungarna får tag i alkohol överhuvudtaget, än att de lägger ut bilder på vad som faktiskt händer när de får i sig den - för det händer ju oavsett om det dokumenteras på webben eller inte.

Var är föräldrarna? Inte är de på nätet i varje fall - för det är ju så farligt och läskigt. Vore det inte alldeles förträffligt att föräldrar får syn på sina minderåriga barn som brukar alkohol, så att de kan påverka dem i riktning mot att sluta förstöra sina växande hjärnor. Det finns fler anledningar än svensk lagstiftning till att minderåriga inte ska dricka alkohol.

Nä, det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke som Sally Santesson klokt nog konstaterat. Det gäller att ge sig in i samtiden hur läskig den än ter sig. Och vad gäller förhållningssätt är det hela mycket enkelt; gör inget du inte kan stå för varken virtuellt eller irl.

RymdDirreN

1 kommentar:

Götilda sa...

Keep on blogging! Helt rätt!!
Götilda