tisdag 6 januari 2009

Besvärliga i-landsproblem och andra betraktelser

Lena Sundström sätter fingret på en massa jobbiga saker i boken "Känns det fint att finnas en dag till?".

Till exempel:

  • Alla är vi miljövänner och klimatsmarta. Eller hur - ända tills det kommer till vår egen livsstil. Vem är beredd att offra semesterresan till Thailand bara för att flyg är så in i helvete miljövidrigt? Vem tycker att det är ok att priset på flyg är högt med tanke på hur miljövidrigt det är?
  • Vi vill kunna köpa billiga konsumtionsvaror. Vi blir samtidigt förbannande över att svenska fabriker flyttar till låglöneländer och att politiker gör alldeles för lite att hindra det.
  • Vi har inte råd att ta emot fler flyktingar. Och årets julklapp är en plasma-tv.
  • Hur är det med perspektiven? Lena skriver om en kollega som deltagit på ett föräldramöte där föräldrarna informeras om att eleverna ska få en ny lärare. Lynchstämning uppstod och slutade med att en pappa ställde sig upp och skrek "Det här bryter mot Genévekonventionen". (Riktigt läskigt att byta lärare för det stackars barnen, eller hur?!)
  • Varför priviatiserar staten inte kungahuset? Det har ju gått bra att privatisera så mycket annat, exempelvis el och tele. Regent AB skulle spara skattebetalarna 80 miljoner om året.
  • Jämställdhet och familjepolitik. Lena menar att vår familjepolitik fortfarande grundar sig på någon slags tanke om att män inte kan. Att de inte måste. Bara om de själva vill. Och att det är huvudanledningen till att föräldraförsäkringen inte kan vara individuell.
Men Lena är inte bitter. Lena är mest rolig och skriver lysande bra. Det kan bli lite mycket att läsa boken i ett sträck, som jag gjorde. Den är uppdelad i massor av småkapitel, så ett kapitel lite då och då är att rekommendera.

Betyg: fem guldstjärnor av fem möjliga. Läs den!

BokDirreN

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du gillade födelsedagsboken! :-)

"Flickan under gatan" är på väg i ett internkuvert till dig.

Kram
AnnaPanna

PS. Kom tröstpriset till användning? ;-)