torsdag 11 december 2008

Vad är kultur?

Med anledning av att jag deltagit i en information om förslaget till ny gymnasieskola har idag två tankar snurrat runt i mitt, annars ganska tomma, huvud.

Först och högst väsentligast: vad är kultur? Vissa källor påstår att kultur är bild, formgivning, teater, dans och musik. Definitionen på kultur skulle kunna vara själva skapandet. Jaha!

Fundera på ordet en stund - kul tur. Har du tur en stund har du kul. En kul tur. Är kultur något som förenar många människor? Ja, det är det när vi snackar kulturkrockar för då innebär begreppet något vidare - mellan hela nationer och då ingår alla i någon slags kultur. Bild, teater, dans och musik förenar också många människor - Kent konserten i februari var slutsåld nästan innan försäljningen av biljetter startade. Definitivt en kulturupplevelse.

Helt säkert kan man gå på någon obegriplig utställning på något udda museum och även kalla det kultur. Huruvida det förenar många människor är oklart men osannolikt. Det är finkultur och en genre för sig.

Nu kommer vi till det svåra: idrott - är inte det kultur om något?!

Nja, inte i förslaget till ny gymnasieskola där förvisso ett studieförberedande program har arbetsnamnet typ "Programmet för Estetik och Humaniora". Det förstår jag också att idrott inte ingår som del av estetik och humaniora. Det som störde mig var emellertid alla smala programinriktningar som man anser är berättigade, vilka förslagsvis kommer att vara språk, kultur, dans, teater, musik, bild och formgivning.

Var är idrotten?

Idrott om något är både skapande och gemenskap - finns det något som förenar människor världen över mer än idrott? Det framtida tänka "kulturprogrammet", som mycket motsvarar dagens estetiska program, har inte för avsikt att producera någon större antal varesig Cullenbergare eller Persbrantare - programmet är studieförberedande och kulturinslagen är mest en bonus. Jag tycker att alla idrottintresserade ungdomar ska få samma chans att bonusutöva sin skapande verksamhet på studietid.

Förslag till regeringen: döp programmet till Kultur och Humaniora och lägg till inriktning idrott för idrott är kultur! Så det så!

KulturDirreN

Den andra tanken då - var tog den vägen? Jo, förslaget till ny gymnasieskola innebär inskränkt valfrihet - intressant med tanke på att förslaget läggs fram av alliansen. Läs mer om förslaget på regeringens webbplats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kultur är inget enkelt begrepp. Se Wikipedia som har tre betydelser:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kultur

"Andlig odling" är väl vad vi talar om när det gäller konst, litteratur mm. Att kalla fotboll för andlig odling håller jag inte med om.
Sport och idrott hör mer till den andra varianten "socialt överförda levnadsmönster" medan bakteriekultur är den tredje betydelsen = alla kan vara glada och kalla allting för kultur.

För övrigt kan en konstutställning och en idrottstävling te sig lika obegripliga och meningslösa för den som inte är insatt och förberedd på vad de ska uppleva.

GammGötilda

KulturDirreN sa...

He he - håller med dig åtminstone på sista punkten, vilket förmodligen är svaret på frågan - kultur är olika för olika.