söndag 14 december 2008

Två rejäla kontraster

Malvas medlemmar lyckades då äntligen att få till en träff, om än med decimerad medlemsskara, hemma hos AnnaPanna. På dagordningen var, förutom att som vanligt äta god mat och dricka gott vin, att diskutera de nu två senaste odiskuterade böckerna, vilka visade sig vara varandras totala kontraster.

Flyga drake av Khaled Hosseini är en gripande roman som handlar om vänskap och svek. Den berättar också om Afghanistans historia från ett vackert och tämligen välmående land till det ödelagda land det är idag. Samtliga Malvor tycker att boken var mycket bra; den berör och ger perpektiv på tillvaron - så annorlunda det kan vara beroende på vart man är född och vilka otroliga möjligheter vi har som vi bara tar för givna. Boken väcker många tankar och känslor; en Malva funderar på vad det är som driver Talibanerna och vill veta mer; undertecknad har svårt att ta sig igenom de sista sidorna av boken på grund av tårfloder - jag klarar inte av att läsa om barn som far illa - trots det är det första gången en bok berör så mycket att jag gråter mig igenom den.

Betyg: fem högt flygande drakar av fem möjliga. Läs den även om du är känslig!

David Eberhard är överläkare i psykiatri och har skrivit Malvas nästlästa bok "I trygghetsnarkomanerans land". David menar att vi i Sverige har ett överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror, vilket gör oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna. Han menar att när vi växer upp och lever i en miljö där även ofarliga ting "görs" farliga nedrustas vår förmåga att tåla motgångar, vilket i sin tur gör att vår livskvalité försämras: alla människor kommer att möta motgångar och utsättas för "läskigheter" - det gäller att hitta sätt att hantera detta och det gör man genom att gradvis lära sig leva med livet.

Malvorna är inte lika imponerade av denna bok - vi håller med David i många av hans teorier, dock inte i alla. Vi tycker samtliga att karln gott kunde ha kommit fram till sina slutsatser på rätt många färre sidor. Han rapar om och vi blir uttråkade.

Betyg: ett halkskydd, en cykelhjälm och ett överfallslarm av fem möjliga säkerhetsåtgärder. Boken är värd att läsa - tips är att strunta i maratonläsningen och ta ett kapitel lite nu och då istället.

BokmalsDirreN

1 kommentar:

Anonym sa...

Klockrena bokrecensioner, Dirren! :-)