måndag 1 december 2008

Då var det dags igen

Julhetsen är här! Vansinniga 23 dagar framför oss att stressa runt och irra omkring på för att förbereda julfirandet - för att fira... ja, vaddå?

Googla på "Varför firar vi jul" så får du veta att Jesu födelse är händelsen som står i julcentrum.
En och en annan googlad sida vill istället lyfta fram julens hednisk rötter, vilket bland annat ska förklara varför vi släpar in barrande granar i våra hem mitt i december. Nu är ju som bekant svenska folket varken särskilt aktivt kristna eller hedniska. Ett svar på varför-firar-vi-jul-frågan som är mer troligt är att vi behöver en längre sammanhängande ledighet så här i värsta mörkret samt att vi anser att alla tillfällen att ordna fest ska och bör tas tillvara.

Tänk om vi kunde hålla det på den nivån istället för att springa omkring som galningar för att köpa onödiga saker till varandra, pynta hemmet med en massa grejor som samlar damm och som snart ändå ska tas bort samt laga otroliga mängder mat som vi sedan äter i kopiösa mängder under sådär två veckor och som kommer att resultera i att riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar ökar avsevärt.

Istället skulle vi kunna fira att vi behöver vila genom att ta det lungt - extra lungt - och ordna ett par enkla fester.

Vad gäller julhesten tänker jag göra som vanligt och lägga julribban på miniminivå vilket innebär två säkrade julaktiviteter. Barnens julklappar består nu på deras egna begäran av kontanter - det är julstöket prio ett. Och öppna plånboken kan jag ju som tonårsförälder så det var lättfixat. Julpyssel nummer två innebär att ställa fram ett par adventsljusstakar i fönstrena mest för att inte helt avvika från svensk standard och bostadsområdets norm. Möjligen kan också de hedniska instinkterna komma fram och därför den där julgranen åka in. Fix och färdigt - nu är det bara att börja fira.

Väl framme på självaste julhelgen tar jag ut rejält med ledighet och umgås med släkt och vänner under lugna förhållanden där julmaten, som är färdiglagad och uthämtad från bästa ICA-affären, förekommer i mycket måttliga mängder.

God Jul!

JulDirreN

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter som en sund inställning till julfirandet hälsar kloker. ;-)