söndag 23 november 2008

Ulla-Bella fällanÄr du kvinna?

Passa dig då för Ulla-Bella fällan!

Rakt ner i den kliver kvalificerade yrkeskvinnor då den traditionella bilden av arbets- och ansvarsfördelningen mellan könen innebär att omsorgsarbete är något som kvinnor utför- det är kärnan i den kvinnokulturella socialisationsprocessen.

Ulla-Bella är en ganska stereotypisk kvinna som säger ja tack och amen till alla arbetsuppgifter och som springer som ett skållat Ulla-Bella-troll för att behaga andra och utföra en massa arbetsuppgifter som andra inte vill göra ofta av omsorgskaraktär. Ulla-Bella betraktas helt enkelt inte som kvalificerad arbetskraft. Det som är beklämmande i sammanhanget är att även kvinnliga kollegor ibland tycker att det är helt ok att använda andra kvalificerade yrkeskvinnor oavsett proffession som Ulla-Bellor.

Yrkesgrupper som är kvinnodominerade är särskilt Ulla-Bella-utsatta. Ett exempel är informatören som generellt sett är bra skribenter. Använd dem till att minnesanteckna i alla möjliga och omöjliga sammanhang så vips har du en Ulla-Bella fälla! (Observera att det också finns relevanta tillfällen då budskapets utformning är av strategisk vikt och kräver just en kommunikationskompetens). Herregud - minnesanteckna från arbetsmöten ska väl vilken tjänsteman som helst klara av! Men det är ju skönt att ha en liten Ulla-Bella - min sekreterare! Kan hon inte vattna blommorna också när hon ändå håller på?!

Det påstås att jämställdheten kan öka när hierarkin bryts genom att kvinnor avancerar upp på tidigare manligt dominerade nivåer. Det krävs då att även kvinnliga chefer är medvetna om hur de agerar och vilka genusförväntningar de har på andra kvinnor. Så är inte alltid fallet.

Jämställdhet är inte en kvinno- eller en mansfråga – den är en människosynfråga!

Ulla-Bella-DirreN

P.S Ulla-Bella fällan myntades som begrepp av AnnaPanna och undertecknad efter att vi ruttnat på situationen.

P.S Ulla-Bella fällan poppade upp i mitt huvud med anledning av det organisationspm jag skriver. Gissa om hon fått vara med?!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fasen, vilket bra inlägg i Ulla-Bella debatten. Intressant reflektion om genusförväntningar. Det är lätt att själv gå i fällan med andra ord.

Efter fredagens samtal med en kollega insåg jag dcck att även det manliga släktet kan hamna i Ulla-Bella-träsket. Gjorde du samma reflektion?

Fd cellisen.

Fröken Isakson sa...

Usch ja, jag hamnar väldigt lätt där. Ska försöka att inte göra det denna gången. kram