söndag 30 november 2008

Perfekta processer i Globen

Fyrspann - helt galet

Slutet av arbetsveckan ägnade jag åt att lära mig mer om processkartläggning. Det är en metod där man kartlägger arbetsflöden för att säkra upp dem - om man alltså vill att de ska utföras så effektivt och bra som möjligt.

Lördag och söndag har jag tillbringat i Globen på Stockholm International Horse Show. Snacka om att ha säkrat upp sina processer de där Horse-showarna. Det har hoppats en del och hindrena har bestått av fantastiska kreationer med blommor, pynt, plintar och bommar i alla möjliga färger och material. Mellan hopptävlingarna har banan byggts om bara på ett par minuter. Ut på arenan har ungefär 20 personer under struktuerade former sprungit omkring och lastat in och/eller om alla grejor. Alla har vetat exakt vad de ska göra. Ibland har hindrerna varit helt undanplockade för ett mellannummer av exempelvis fyrspann eller ponnygalopp - sedan har grejorna tagits ut igen för att bli ny hoppbana.


Ponnygalopp - vilket drag!

Tänk om Horse-showarna istället släppt ut 20 personer endast med instruktionen: ta in alla hindren. Jag kan tänka mig hur det skulle ha sett ut - flera som springer för att hämta samma saker, någon som står och kliar sig i huvudet och undrar om den inte mest bara är i vägen, saker som slängs lite hursomhelst över sargen (för det är en sarg när det är hockey i Globen) och som kommer att vara spårlöst borta när det är dags att bygga ny bana lite senare under föreställningen...hade publiken överhuvudtaget fått se fler hopptävlingar då - eller ens någon?

Det kan säkert bli hur snurrigt som helst när man inte processplanerar. Men det finns det väl ändå ingen som inte gör?!

Eller?

ProcessDirreN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande analys av processkartläggning, även av buddismen, men han var inte alls ensam. Jesus sa att det är svårare för en rik att komma till himmelriket än för en kamel att komma igenom ett nålsöga. Det är vi som inte lyssnar. Jag tror tyvärr inte vi lyssnar på Olle heller. Vi får väl se...

Götilda

Fröken Isakson sa...

Åh vad häftigt. Hade också velat vara där. Vem vann kändishoppningen? Kram

Dirren sa...

Den kändishoppning såg vi inte, däremot såg vi Malin Bayard vinna två gånger och komma längre ner i prislistan en tredje gång.