tisdag 4 november 2008

Goddag yxskaft!

PPM, premiepensionsmyndigheten, har kostat på mig ett frimärke för att lämna följande meddelande:

Ändrade fondbestämmelser för Folksam Fond AB:s fonder

(...)

Vad innebär ändringarna?
Ändringarna är en anpassning till ändrade EU-direktiv och genomförs för att fonderna ska få samma placeringsmöjligheter som fonder som startat efter 2004. Berörda fonder får möjlighet att placera i derivatinstrument (!) för att genomföra fondens placeringsinriktning, vilket kan påverka risken i fonden. Läs mer under Fakta.

(...)

FAKTA
Derivat
Derivatinstrument är finansiella instrument, vars pris bestäms av underliggande värdepapper. Derivat kan vara ett bra sätt för förvaltaren att tillfälligt höja eller minska fondens risk, antingen för att få en chans att höja avkastningen, eller för att få möljighet att begränsa effekten av börsnedgången. Fondförvaltaren skapar med derivatet en så kallad hävstång som innebär att resultatet av en investering kan fördubblas, såväl positivt som negativt. Illustrationen nedan visar hur avkastningen i fonden påverkas av derivat (typ här har jag tagit bort en massa onödiga ord). Förvaltaren får använda derivat för hela förmögenheten, man kan också välja att helt avstå från möjligheten om det gynnar fonden mer. Målet är att avkastningen ska hamna inom något av de två tonade fälten.
Behöver jag göra något?
Du behöver inte göra något med anledning av denna information (mer än grubbla över vad f*n detta betyder egentligen - undertecknads anm).

Slut på meddelandet

Det här med derivat känns som något fondfibblare kan ta till när det börjar gå åt helvete. Låter alldeles utmärkt. Betyder det här alltså att jag kan använda derivat när hushållskassan är tom? I sådana fall snälla ppm - skicka genast en derivat på posten.

DerivatDirreN

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där är bara tramsläsning enligt mig. Brevet från KPA som damp ner häromdagen hamnade direkt i pappersåtervinningen. Ett enkelt sätt att bli av med obegriplig information på. Testa själv vettja´ :-)

AnnaPanna