söndag 11 maj 2008

Det politiska spelet

"Politiska framgångar bedöms inte efter vad som ideologiskt önskvärt utan efter vad som är strategiskt möjligt."

Det handlar boken "Ideologi och strategi" om. De tre första kapitlena ska avhandlas på föreläsningen imorgon. Vi ska då lära oss allt om spelmatriser, tullstrider och rösträttsfrågor.

Tullstiden på 1880-talet var början till ett demokratiskt Sverige. Med den fick allmän- rösträttsfrågan fart på allvar och slutade, som ni vet, med att vi faktiskt fick allmän rösträtt i Sverige på 20-talet. Innan var det hur förmögen man var som avgjorde om man skulle få rösta - med betoning på man - kvinnor kunde vara rika som troll: de fick inte rösta ändå.

Vart efter fler och fler arbetare i början på 1900-talet tog sig över inkomststrecket förstod de som ville ha förmögenhetsgränsen kvar att loppet var kört - den allmänna rösträtten skulle förverkligas vare sig man ville eller inte. Då är det läge för strategitänkande. Högern förstod att arbetaklassen växte sig större och starkare och att om det både genomfördes allmän rösträtt och majoritetsval så skulle det vara riktigt rökt för de som tidigare haft makten. Alltså lyckades man, enligt ovan matris och strategiskt handlande, få till en kompromiss där allmän rösträtt kombinerades med proportionell beslutsmetod i riksdagen. Proportionell beslutsmetod insåg man var enda sättet att ha kvar något inflytande överhuvudtaget.

Eller som författaren sammanfattar det hela: "Ingen blev riktigt nöjd med rösträttsbeslutet, ingen fick igenom sin första preferens. Men ingen blev heller helt lottlös".

Tro´t eller ej - statsvetenskap är faktiskt riktigt spännande.

PlugghästDirreN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, den här boken har inte fått mig att jubla högt...inte ännu i alla fall. Som informatör blir jag irriterad över all "gammelsvenska" som jag måste läsa. Varför har inte författarna moderniserat språket så jag slipper fastna i begreppen afse, deraf, af i var och varannan mening. Hrm.

Förhoppningsvis kan vår kloke föreläsare bringa lite ordning bland bokstäverna under morgondagens föreläsning.

AnnaPanna

Fröken Isakson sa...

Va bra DirreN då kan du få lära mig lite sen. Tror inte jag orkar med de böckerna hihi