onsdag 23 april 2008

Är du rädd för främlingar?

Då kan du ha xenofobi!

Det är helt otroligt vad man lär sig när man läser statvetenskap! Veckans bok är Partier och organisation skriven av Mats Bäck och Tommy Möller. I bokens första kapitel fick jag inte bara veta att det finns ett fint ord för främlingsrädsla - jag fick också veta att partier, i nedan fall ny demokrati, kan anses lida av xenofobi.

"Partiet profilerade sig hårt i frågor som enligt valforskarna sorterar under en "xeonfobisk-kosmopolitisk" dimension: u-hjälpen, invandrarstödet och flyktingmottagningen".

En fobi är en irrationell rädsla som helt saknar proportion till situationens verkliga fara. Alltså är xenofobi en sjukdom och kan således avhjälpas eller helt botas. Ett bra sätt att bli av med sin fobi, om man inte vill medicinera, är kognetiv terapi som går ut på att konfrontera sina rädslor. Ni vet: är man rädd för spindlar så ska man mingla lite med dem och se att de inte är särskilt farliga kanske till och med lite gulliga.

Nu vet jag inte huruvida ny demokrati gjorde något försök att bota sin xenofobi - det framgår inte av boken. Vad som framgår av boken är att partiet inte klarade sig särskilt länge på den partipolitiska marknaden.

Kanske hade det gått bättre för dem om satsat på att bota sin xenofobi...

PlugghästDirreN

Inga kommentarer: