lördag 10 november 2007

I huvudet på 14-åriga Sofia

Bortom all fattigdom och sorg finns hopp och glädje. Så sammanfattar Malva ungdomsboken "Eldens gåta" skriven av Henning Mankell.

Sofia är en 14-årig flicka i Mozambique, som förlorat både sin syster och sina ben i en minolycka.

Sofias familj är fattig och i boken "Eldens gåta", som är en uppföljare till "Eldens hemlighet" drabbas familjen av ännu en olycka: Sofias älsklingssyster visar sig lida av den fruktade sjukdomen aids.

Berättelsen följer syster Rosas väg från sjuk i HIV till död i AIDS. Samtidigt sliter mamma Lydia för familjens överlevnad på daglig basis, vilken hotas av en man som vill ta hennes mark för att omvandla till golfbana!

Som läsare befinner jag mig i huvudet på Sofia. Jag finns där tillsammans med henne, genom henne. Sofia är en fighter som vill gå i skolan för att så småningom kunna skaffa sig ett jobb och en tillvaro ur fattigdomen. Hon tar sig till skolan nästan varje dag: det som hindrar henne är främt regn som gör vägen till skolan helt oframkomlig för Sofia på hennes benproteser och kryckor som stöd. Samtidigt är Sofia en helt vanlig tonårstjej som drömmer om kärleken - kanske möter kärleken som doftar kanel. En helt vanlig tonårstjej som tvivlar på att hon duger just som kvinna - med benproteser och en vacker storasyster som måttstock.

Korta tilltalande meningar med utmärkta beskrivningar av miljön och människor ger Henning Mankell högt Malvabetyg. Han lyckas med att få oss Malvor att fundera över de olika livsvillkor våra samtida medmänniskor lever under. Han lyckas också få oss att vilja läsa uppföljaren "Eldens vrede" där han lovar att berätta för oss om Sofias liv som vuxen och förälder.

Betyg: 4 flaskor "Foot of Africa", rött och vitt gott vin från närgränsande landet Sydafrika och en stor förpackning nymalen väldoftande kanel.

RecensionsDirren

Fakta
År 2006 dog 2,9 miljoner människor av aidsrelaterade sjukdomar, 380 000 av dessa var barn under 15 års ålder. Varje år smittas över 500 000 barn under 15 år av hiv. Utan behandling, kommer hälften av dem att dö innan sin andra födelsedag. Tvåtredjedelar av alla nya hiv-infektioner sker i länder i Afrika söder om Sahara och här intäffar också runt trefjärdedelar av alla aidsrelaterade dödsfall. (källa: http://www.unicef.se/)

Det finns flera organisationer som på olika sätt jobbar för barns rättigheter:
  • Bli världsförälder genom Unicef
    Som Världsförälder skänker du pengar varje månad via autogiro – inte bara till ett barn utan till alla de barn som mest behöver din hjälp. Det innebär att du är med och kämpar vid de utsatta barnens sida varje dag, året runt.
  • Bli fadder i PLAN
    Som fadder i Plan får du kontakt med ett barn från ett av de länder där PLAN har sin programverksamhet. Bidra med 250 kronor i månaden. Pengarna går till utvecklingsprojekt i fadderbarnets hemby och du bidrar därmed till att fler barn får en bättre framtid.
  • Stöd Ecpat
    ECPAT Sverige är en ideell förening som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel: barnpornografi, trafficking och barnsexturism. Bli årsmedlem eller stöd organisationen med ett bidrag månadsvis.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande recension, dirren! Nu måste jag läsa första och sista delen om Sofia (som för övrigt bär mitt vackra andra namn ;-))

Annapanna

Anonym sa...

Bra jobbat - kanske ska du anta uppdraget som Malvas ständige sekreterare? Då kan du ju kalla dig för "Den ständige Dirren"!

A

DirreVirren sa...

A: Haha - ständig Dirre, det lockar det!