söndag 25 november 2007

Bitterfittan

Hur förväntar vi oss tillvaron? Vad gör vi när den egna känslan av tillkortakommande blir för mycket?
Mitt i januari sätter sig Sara på planet till Teneriffa för en veckas time-out från sitt eget liv. Med sig på resan har hon Erica Jongs kultroman från 70-talet "Rädd för att flyga". Hon ser många likheter mellan sig själv och huvudpersonen Isadora.
Sara tänker mycket på sitt äktenskap och samhällets invanda könsroller. Det som gör Sara till en bitterfitta är att hon ständigt blir påmind om att hennes egna förhållande inte är så jämlikt som hon vill tro att det är. Det är helt enkelt omöjligt att leva jämlikt. Kvinnor har förändrats en hel del genom tiderna men det har inte hänt mycket med männen.
Sara funderar mycket på hur hennes liv har förändrats sedan sonen Sigge föddes. Hon känner mycket skuld i sitt moderskap samtidigt som hon älskar sin son gränslöst mycket.

Boken är en blandning av en roman och ett fakta baserat reportage som visar på hur ojämställt vårt svenska samhälle fortfarande är. Språket är stundom knivskarpt.
Författarens vill skapa en debatt kring jämställdheten i vårt samhälle och framför allt i våra relationer. Vi har så höga krav på vår tillvaro men vi vill inte ändra på något.

Detta är en bok som flera i vår lilla bokklubb mer än gärna läser igen.

Betyg: 4

2 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande recension, lärarinnan!
:-)

AnnaPanna

Dirren sa...

Schysst recension Å! Precis som du skriver läser jag gärna om boken - den är hur bra som helst. Och det som slår mig mest i den är ändå just din slutkläm: Vi har så höga krav på vår tillvaro men vi vill inte ändra på något. Man skaffar barn men de ska inte förändra livet överhuvudtaget!