onsdag 2 maj 2007

Madrid - en stad väl värt ett besök

Resa började en aningen orolig! När vi kom in till incheckningen på Arlanda var det världens längsta kö till SAS:s diskar. Vi köade nog i 60 minuter innan vi kunde gå till säkerhetskontrollen där vi tack och lov slapp köa. Det är första gången som vi checkat in efter de obligatoriska 60 minuterna innan avgång! Men både vi och bagaget kom med planet, så det var ju ingen fara på färde! Väl framme i Madrid gick det väldigt snabbt och smidigt att ta sig från flygplatsen med tunnelbanan till hotellet på Gran Vía. Billigt var det också 2 euro för oss båda trots att vi gjorde två byte.

Så hur Madrid? Det var en stad som överraskade på många sätt. Det var en väldigt gå-vänlig stad. Många parker att strosa runt i och en del gågator att promenera på. Hundskitarna var ett undantag - och det är ett stort plus. Fina planteringar, många fontäner och statyer, vackra och välbevarade byggnader och kyrkor, många torg med uteserveringar. Många kaféer, barer och restauranger där man i förhållande till många andra europeiska storstäder kunde äta och dricka gott utan att bli ruinerad. Shopping i massor om man ville - framför allt skor och väskor. NK släng dig i väggen i förhållande till El Corte Inglés! För min del blev det "bara" ett par röda lack ballerinas och en kortärmad grå jack-kavaj.

På minus sidan ska man kanske nämna att det fortfarande är väldigt få spanjorer som pratar engelska utom de som jobbar på restauranger eller barer, men det brukar gå att lösa med teckenspråk. För nordbor ska man kanske även nämna de sena middagstiderna. Spanjorerna verkar inte äta middag före kl 22.00 vilket innebär att det kan vara svårt att hitta restauranger som är öppna innan 20.00. Men åker man till en stad som aldrig verkar sova så får man vara beredd på stadens seder.

Vädret då? Ja, det var aprilväder även i Spanien. Lite blåst och solsken med några få inslag av regnskurar som brukade komma vid 17.00 då vi var på hotellrummet och drack cava. Temperaturen kring 18-20 'C.

Vi kan varmt rekommendera Madrid. Det finns mycket mer att utforska, även kringliggande historiska städer att upptäcka. Besök Madrid - för oss blir det nog en stad att återvända till.

Junior A

(Bilden är från www.airtours.se)

1 kommentar:

Dirren sa...

...och ni såg inget av Real Madrid? Visserligen funkar ju den där biten kaféer, barer och restauranger också bra.