torsdag 8 mars 2007

Winter - livsnjutare som tar time-out

Bokcirkeln Malva har träffats för att prata om Rum nummer 10
Jag som tidigare inte träffat på Erik Winter stör mig på att han inte delar vardagen med sina barn. Att han har frun på lämpligt avstånd, i Spanien, känns helt ok - men barnen - varför väljer han att ha dem där och inte sig själv? De Malvor som träffat Winter tidigare vet att familjen bara är där tillfälligt, som på en liten semester, och tycker att Winter är en schysst typ som låter dem vila upp sig i solen. Perspektiven är olika beroende på referensramar, konstaterar Malvorna.


Vi analyserar Winter och de med längre erfarenhet av karln menar att hans berättelse denna gång, Rum nummer 10, har blivit mörkare än tidigare. Kanske är det också därför han väljer att ta tjänstledigt och följa med familjen tillbaka till Spanien nästa gång. Han är rädd att "bli" som dem han jagar... ond, kall...Kanske är Winter en klok person som känner när det är dags att göra ett uppehåll - ta en time-out eller kanske lämna alltihopa.


Vad tycker då Malvorna om Winters pappa Åke Edwardson? Jodå, Edwardson har i det stora hela gjort ett bra jobb. Han kopplar tillbaka till tidigare böcker på ett smidigt sätt - både för nya och gamla läsare. Personporträtten är välgjorda - överhuvudtaget är Edwardsons sätt att beskriva mycket inlevelsefullt. Junior A som inte är särskilt bekant med Göteborg känner sig ändå hemma i staden efter att ha läst boken. Senior A som är bästa-kompis med Göteborg kan till och med identifiera fiket som Winter träffar Angela på. Vi andra konstaterar att Winters förkärlek för god mat och dryck beskrivs i sådana termer att härliga dofter sprids under läsningens gång. Men Åke - slutet var förutsägbart - det hade du väl ändå kunnat undvika med din talang. V som Malva tycker också att rytmen i boken är ojämn - bitvis blir det långdraget.


Betyg då? 3 Malvor ger tre goda helfyllda vinflaskor á 75 cl. 2 Malvor ger fyra fyllda vinflaskor med schysst kvalitetsvin. Som självpåtagen sekreterare för kvällen ställer jag upp en tredjegradsekvation i huvudet med dessa värden och räknar supersnabbt ut att boken alltså får snittvärdet 3 vinflaskor och 1 sådandär flygplansflaska med vin.
Dirren

3 kommentarer:

Senior A sa...

Finfin återrapportering hörru! Du är självskriven sekreterare nu. ;-)

Dirren sa...

Eller som en av mina favvo-kollegor säger: "Smicker är din värsta fiende".

Något har jag väl lärt mig i stadshuset :)

Junior A sa...

Instämmer Senior A - Dirren fick till en riktigt bra recension, trots få stödanteckningar och en hel del vin. Imponerande!

Varje bokklubb av rang måste ha sin egen Horace så jag röstar för att Dirren får bli Malvas
"Ständiga Sekreterare". Bra jobbat!